Hoe zonwering wordt aangestuurd, beïnvloedt het energieverbruik

Uit een recent onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) komt duidelijk naar voren dat de aansturing van zonwering in gebouwen een aanzienlijke invloed heeft op het energieverbruik. Dit onderzoek benadrukt zelfs dat deze aansturing een grotere impact heeft (26%) dan traditionele ontwerpkeuzes, zoals glas type, uitkraging of raamgrootte (22%).

De kracht van slimme zonwering
Het onderzoek legt de nadruk op de immense impact die de wijze van zonwering aansturing kan hebben op het primair energieverbruik van een gebouw. Opvallend genoeg blijkt dat het ontwerp van gebouwen met veel glas even efficiënt kan zijn in energieverbruik als gebouwen met minder glas, mits dit gepaard gaat met slim aangestuurde zonwering.

Van conventioneel naar slim
De effectiviteit van geautomatiseerde zonwering is cruciaal voor energie-efficiëntie in gebouwen. Terwijl conventionele systemen vaak tekortschieten, levert verfijnde aansturing meer comfort en bespaart energie. Opvallend genoeg toont onderzoek aan dat slim aangestuurde binnenzonwering tot 11% lager primair energieverbruik kan leiden dan buitenzonwering met conventionele aansturing. Dit onderstreept de significante rol van binnenzonwering, waarbij het gebruik van reflecterende slimme aansturing bijdraagt aan aanzienlijke energiebesparingen.

Impact op toekomstige ontwerpen
Naar verwachting zal de toekomstige verbetering van verwarmings- en koelsystemen, evenals grootschaliger gebruik van PV-panelen, de invloed van ontwerpkeuzes zoals glastype en binnen- en buitenzonwering verminderen. Niettemin blijft de aansturing van zonwering een cruciale factor, waarbij innovatieve ontwerpstrategieën voor gevels en geautomatiseerde zonwering van essentieel belang worden.

plissé in dubbelglas

InBlindz®Innovatie in zonwering technologie
InBlindz® onderscheidt zich door de impact van geavanceerde zonwering in dubbelglas op het energieverbruik te benadrukken. Onze inzet voor vooruitstrevende zonwering oplossingen in dubbelglas biedt niet alleen gebruikers comfort, maar draagt ook aanzienlijk bij aan energiebesparing. Met een focus op slimme aansturingsmechanismen en geavanceerde ontwerpstrategieën streven we naar een energie-efficiënte visie.

Ontdek hier onze mogelijkheden